Camping La Chassagne

In een prachtige omgeving

In het hart van Frankrijk ligt de kleine camping La Chassagne. La France profonde, het diepe Frankrijk zoals de Fransen deze streek noemen, is een rustig en landelijk gebied. De beboste heuveltoppen markeren dalen waarin beekjes stromen, zich uiteindelijk verliezend in een van de grotere rivieren, de Allier, de Sioule en de Cher. De Sioule heeft zich diep ingesneden in het landschap, de gorges de la Sioule vormend: hoge rotswanden, op sommige plekken bekroond met middeleeuwse kastelen, of de ruines daarvan.

Rustige camping

Het uitgestrekte domein van de oude boerenhoeve La Chassagne bestaat uit twee beekdalen, enkele heuvels en veel bos en weide. Lager gelegen weiden, waarop soms Charolais koeien grazen, zijn begrensd door houtwallen die hier en daar opgaan in kreupelhout en lapjes woud.

In dit natuurrijke landschap heeft het Nederlandse echtpaar Jan en Marijke Schuit de oude hoeve La Chassagne omgetoverd tot een rustige natuurrijke camping met enkele appartementen. Op een groene heuvel liggen de natuurstenen stallen met hun verweerde hout- en smeedwerk – zwaluwen glippen door de spleten in de stalpoorten – en aan de voet van de heuvel ligt de camping.

Een deel van het campingterrein is terrasvormig opgebouwd, en de ruime, open plaatsen bieden schitterend uitzicht. Een aantal plaatsen ligt aan de rand van het kleine bos dat bij de camping hoort. “Chassagne”, eikenwoud, dankt haar naam aan het oud-keltische woord voor dit bos.

Appartementen

De appartementen van La Chassagne zijn ondergebracht in de oude gebouwen van de hoeve. De gebouwen grenzen aan een schapenweide, de moestuin, en een vogelrijk bos. Zij vormen samen met enkele andere karakteristieke gebouwen de basis van het landgoed en de hoeve La Chassagne.

Omdat La Chassagne op een heuvel ligt, kijken de appartementen uit over een heggenlandschap – valleien omzoomd door houtwallen. Vanaf het ruime campingterrein met klein zwembad, gelegen op een deels gelaagd terrein, doorsneden door een klein stroompje, kijken we op naar een donjon, een toren uit de twaalfde eeuw op de nabijgelegen heuveltop.

Het stroompje verdwijnt in het bos dat grenst aan het campingterrein, maar wie dat wil kan zijn loop verder volgen, door de groene vallei en langs de verwilderde heuvel, want het gehele terrein is vrij toegankelijk.

Faciliteiten

De faciliteiten van de camping, het sanitair en de receptie, zijn ondergebracht in de oude natuurstenen stallen, waarvan de buitenzijde in de oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. En hoewel men binnen een geheel nieuw interieur aantreft, harmonieert de inrichting met de landelijke sfeer van de omgeving.

Omgeving

Steden en dorpen nestelen zich in kleine valleien, of zijn gedrapeerd over heuveltoppen, doorgaans bekroond met een château, uitkijkend over de landen. De schilderachtige binnenstad van Montluçon, stammend uit de middeleeuwen, trekt van oudsher marktkooplui uit de wijde omgeving. Vakwerkhuisjes staan geleund tegen robuuste kerk- gebouwen. De citadel van Montluçon rijst in natuursteen boven alles uit.

Vanaf het terrein, in de direct omgeving van La Chassagne, kunt u fietstochten en wandelingen maken. In het ‘bibliotheekje’ van La Chassagne zijn wandelroutes verkrijgbaar. In de buurt van La Chassagne bevindt zich een ‘plan d’eau’, een zwemmeer met zandstrandjes waar men tevens kan vissen en surfen. De rivieren de Sioule en de Cher lenen zich naast zwem- en visgelegenheid uitstekend voor kano-tochten. Uitdagende klimgebieden vindt men eveneens in de omgeving.

De Auvergne heeft het karakter behouden van het echte platteland. Montlṳon Рna Clermont-Ferrand de grootste stad in de Auvergne Рmet al haar gezellige drukte, vormt in deze contreien nog altijd een natuurlijk contrast met de omringende landerijen. Op de met hagen omzoomde weiden wordt een natuurvriendelijke vorm van veeteelt bedreven. Ongetemde rivieren slingeren zich aan de voet van beboste heuvels door de hagenlandschappen. Het heuvelende landschap is gevormd door dezelfde krachten die de oude vulkanen in deze regio gestalte hebben gegeven. De beroemdste is de Puy de D̫me. Met al haar afwisseling, is La Chassagne gelegen in een rustige, ruime, en natuurrijke omgeving.